Publicaties

April 2021

Voor HR Rendement schreef ik een bijdrage over de rol van de HR-professional aan de mediationtafel. 


Titel: 'Als u zelf partij bent bij arbeidsmediation'

Maart 2021

Voor het vakblad ArbeidsRecht (Wolters Kluwer) schreef ik een artikel over mediation bij arbeidsconflicten en de rol van advocaten.


Titel: 'Mediation bij arbeidsconflicten en de rol van advocaten'

December 2020

Voor het decembernummer van Tijdschrift Conflicthantering interviewde ik samen met redactiecollega Fred Schonewille psychiater, hoogleraar, filosoof, colunist, en theatermaker Damiaan Denys. Over Corona, en hoe we daar als mensen mee omgaan. Interessant voor een breed publiek.


Titel: 'Damiaan Denys: Dit virus nodigt je uit bij je leven stil te staan'

November 2020

Ik schreef een artikel voor HR Rendement over het belang van mediation bij arbeidsconflicten.


Titel: 'Als HR-Professional tussen twee vuren'

Augustus 2020

Interview met Sierd Nutma voor Tijdschrift Conflicthantering (nr.4 2020). Hij is ervaringsdeskundige veerkracht. Hij zat bij de commando’s, experimenteerde met z’n eigen veerkracht door solo duizenden kilometers door Siberië te fietsen, leefde een tijdje als dakloze en schreef er een boek over: Mentale veerkracht voor professionals. Wat doet presteren onder druk en werkdruk met mensen?


Titel: 'Sierd Nutma: Kun je ook functioneren als je glas halfleeg is?'

Juni 2020

Interview met Alexa Kuit over non-verbale communicatie, en wat dat zegt over iemands karakter en behoeftes in communicatie, en over charisma. Voor Tijdschrift Conflicthantering nr4-2020.


Titel: 'Alexa Kuit: Je kunt non-verbale communicatie niet uitzetten'

April 2020

Interview met corporate antropoloog Jitske Kramer. Over diversiteit en 'inclusief denken', en over hoe dat leidt tot innovatiekracht, in bedrijven/organisaties én in de samenleving. Voor Tijdschrift Conflcthantering nr3-2020.


Titel: 'Jitske Kramer: Hoeveel diversiteit wil en kun je aan?'

Februari 2020

Interview met de voorzitter van de Nederlandse Mediatorsvereniging (NMv) Frederique van Zomeren over de patselling tussen deze beroepsvereniging en de Federatie die het kwaliteirsregister van mediators beheert (MfN). 


Titel: 'Van Zomeren: Nu is het moment om op te komen voor de mediators'

December 2019

Artikel over angstcultuur op de werkvloer. Hiervoor interviewde ik Gyuri Vergouw en Peter Fijbes, beide organisatie-adviseurs en auteurs van managementboeken. (TC6-2019)

(Online link.) 


Titel: Bang voor de baas

December 2019

Opiniestuk in Tijdschrift Conflicthantering over het belang van co-mediation. (TC6-2019) (Online link)


Titel: Volgende keer zeg je ja!

Mei 2019

Een interview met Robert Tettelaar, oprichter van het ADR-register (tegenhanger van het MfN-register voor mediators). Voor Tijdschrift Conflicthantering nr. 2 (2019).


Titel: Robert Tettelaar: 'Met ons mentoraat bieden we een leerproces'

Maart, 2019

Een interview met Dr. Lucien van Liere (UU) over religieus (groeps)geweld, en hoe dat niet zo veel anders is dan andere vormen van geweld.


Titel: Lucien van Liere: 'Slecht geweld bestaat niet'

November, 2018

Een interview met Steven Pont, over wat een mediator kan leren vanuit de psychologie of de systeemtherapie. Pont is ontwikkelingspsycholoog, systeemtherapeut én mediator. Voor TC5 - 2018.


Titel: Steven Pont: 'Je eigen houding heeft enorme impact'

Oktober, 2018

Een column over de goeierik en de slechterik. Lekker overzichtelijk. Of ligt het gecompliceerder? In mediations wel in elk geval. Voor TC4 - 2018.


Titel: De goeierik en de slechterik

Maart 2018

Else-Marie van den Eerenbeemt weet alles over intergenerationele familiedynamiek. Ofwel: de relatie van kinderen met hun ouders. Ik interviewde haar voor Tijdschrift Conflicthantering en was onder de indruk van wat ze vertelde. Lees het zelf. (Voor Tc3-2018)


Titel: Else-Marie van den Eerenbeemt: Verzoenen geeft vrijheid

oktober 2017

'Online in de clinch' heet het artikel dat ik schreef over conflicten die ontstaan op (en door het gebruik van) social media. Ik interviewde ondermeer Marjolijn Antheunis van Tilburg University die het fenomeen 'computer mediated communication' bestudeert. 


Titel: Online in de clinch

oktober 2017

Voor Tijdschrift Conflicthantering nam ik een aantal digitale zelfrechtshulptools onder de loep. Je leest erover in dit artikel.


Titel: Digitale zelfrechtshulp

juni 2017

Dick Allewijn is de allereerste bijzonder hoogleraar mediation. Ik interviewde hem voor Tijdschrift Conflicthantering (nr. 3, 2017).

 

Titel: Dick Allewijn: Mediation is bedoeld om de wereld een beetje vreedzamer te maken

Juni 2017

Een interview met 'Rijdende Rechter' Mr. John Reid. Ik interviewde hem over 'klein menselijk leed'. Gepubliceerd in Tijdschrift Conflicthantering, nr. 2, 2017.


Titel: Reid: Bij die buren gaat het natuurlijk nooit om de boom

Januari 2017

Voor Tijdschrift Conflicthantering interviewde ik Irene Costera Meijer (waarbij ik overigens ooit afstudeerde, maar dat terzijde). Het gaat over interculturele conflicten en de rol die media spelen bij het ontstaan, vergroten, verkleinen en duiden hiervan. Verder legt ze haarfijn uit hoe het nou zit met de Pietendiscussie (die gelukkig weer even terzijde is geschoven, maar vast weer oplaait einde van het jaar).


Titel: Irene Costera Meijer: Etnisch profileren doen we allemaal

Oktober 2016

Interviews met vijf collega-mediators over de meerwaarde van mediation in strafzaken. Voor Tijdschrift Conflicthantering (nr. 5, 2016).


Titel: Ervaringen van mediators in strafzaken

Juli 2016

Ik interviewde Willen van Rhenen, professor in bevlogenheid. Hij vertelt ondermeer over het belang van het op orde hebben van 'hulpbronnen'. Dit voorkomt arbeidsconflicten of zelfs een burnout. (Tijdschrift Conflicthantering, nr. 3 2016)


Titel: "Van Rhenen: Mensen hebben het nodig waardering te voelen"

Juli 2016

Een artikel over de invloed van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid op arbeidsmediations. Auteurs: Astrid Zuidinga, Eveline Buyink en ikzelf. Ik deed een rondvraag langs vijf collega-arbeidsmediators om hun ervaringen te horen. Gepubliceerd in Tijdschrift Conflicthantering (nr. 3 2016).


Titel: "Invloed van de Wet werk en zekerheid op arbeidsmediations"

Februari 2016

Een interview in Tijdschrift Conflicthantering (nr.1, 2016) met Femke van der Spoel, Kindbehartiger, mediator en bestuurder van Kinderrechten.nu.


Titel: "Femke van der Spoel: Een scheiding heeft altijd impact op een kind"

Augustus 2015

Twee artikelen in Tijdschrift Conflicthantering (nr.4, 2015). Een interview met Andries Hoogerwerf over de maatschappelijke achtergronden van geweld (en de link naar mediation) en een artikel over zakelijke mediation (op basis van interviews met bedrijven en mediators).


Titel: "Andries Hoogerwerf: Geweld is een middel dat binnen ieders bereik ligt"

Titel: Pakt het bedrijfsleven zelf de mediationrol?

Juni 2015

Een interview met Felix Rottenberg over zijn ervaringen als onderhandelaar en bemiddelaar in conflicten. In opdracht van Tijdschrift Conflicthantering (nr.3, 2015)


Titel: "Felix Rottenberg: Ik ben nooit neutraal, maar ik kan wel objectiveren"

April 2015

Voor het aprilnummer van Tijdschrift Conflicthantering (nr.2, 2015) interviewde ik voorzitter van de Nederlandse Mediatorsvereniging Frederique van Zomeren.


Titel: "Frederique van Zomeren: De marktpotentie van mediation is heel groot"

Februari 2015

Donderdag 5 februari 2015 was ik 'stamgast' in het MKB Radiocafe van MKB Radio. Ik vertelde over de voordelen van zakelijke mediation, in het bijzonder voor het MKB.

Beluister het interview door hieronder te klikken

Oktober 2014

Ik publiceerde in het oktobernummer van Tijdschrift Conflicthantering (nr5, 2014) (het vakblad voor mediators en andere professionals die zich bezighouden met conflicten) twee artikelen.


Titel: "Mediation in strafzaken: een eerste evaluatie"

Titel: "Ik heb de voordelen van de achterkamertjes wel gezien. Een interview over onderhandelen met Roel Nieuwenkamp."